Saturday, January 29, 2011

The Band Perry - If I Die Young

Bertuahnya Awak Kan???

Apa yang awak buat bila awak rindukan seseorang?..Dah tentu-tentu awak akan call orang tu, and then awak mesti ajak dia jumpa kan...Bertuahnya awak...

Apa yang awak buat bila awak sayangkan seseorang?..Erm..dah tentu-tentu awak nak selalu pegang tangan dia dan mesti nak selalu berada dengan dia kan?... Bertuahnya awak....

Bertuahnya awak kan...

Awak tahu apa yang saya buat bila saya rindukan orang yang saya sayang itu?...Saya akan sms sahabat saya ataupun saya akan telefon sahabat saya ini...Sebab hanya dia yang tahu betapa saya rindukan org yg saya sayang tu...Saya x mampu nak sms atau berjumpa dengan org yang saya sayang itu, sebab keadaan saya x sama macam awak...

Awak tahu apa yang saya buat bila saya sayangkan seseorang?..Saya akan sentiasa kenangkan emak yang saya sayang, sebab emak menjadi penyejuk hati saya, emak adalah penawar segala perih yang saya rasakan...Dan emak juga tahu saya sayangkan seseorang itu...

Dia, ...orang itu, belum tentu tahu yang saya sayangkan dia pada setiap detik yang berlalu...
Semoga Allah SWT sentiasa memelihara dia yang saya sayang...Semoga saya juga menjadi gadis yang bertuah sama seperti awak....

Thursday, January 27, 2011

Jauh Di Mata, Dekat Di Hati

Huhuhu....Indahnya saat-saat kaki memijak tanah di negeri kelahiran sendiri...Hidup merantau memang menyaksikan pengalaman yang sangat bermakna dan berharga.....Bukan sahaja pengalaman yang dapat kita kutip di bumi orang, tetapi juga, hakikatnya ia sebenarnya merapatkan lagi silaturrahim di antara ahli keluarga dan sahabat-sahabat kita...Benarlah kata-kata pujangga lama, "walaupun jauh di mata, tetapi dekat di hati"...Nah, inilah yang saya rasakan sekarang...



Bila menjauh dari keluarga, saya x segan-segan menyampaikan rasa rindu pada mak, abah dan adik-adik...Boleh dikatakan tiap hari saya akan bercakap dengan mak ...Samada saya menelefon mak atau mak menelefon saya, depends kepada kandungan kredit yang ada pada prepaid Celcom saya...hihihi...Dengan adik pulak, biasanya kami akan berhubung melalui Facebook sj, mudah, murah dan cepat...Bukankah begitu?

Dan pagi tadi, saya dah sampai ke kampung halaman saya...
Alangkah indahnya, nyamannya saya rasakan...
Setelah melalui perjalanan yang begitu lama...
7 jam di dalam bas dari Shah Alam ke Alor Setar...hihihi
Dan setelah sekian lama saya tidak menjengah orang tua saya di kampung,...
Kerana kali terakhir saya pulang ke kampung adalah pada....
Seminggu yang lepas....
Huhuhuhu....


Tuesday, January 25, 2011

Muncullah awak.....

Nak tulis ape ek???

Dalam hati ni, waktu ni, waktu yang lepas-lepas....

Cume ade satu je....

Saya rindu awak....

Rindu awak sangat-sangat....

Muncullah awak...

Dalam realiti saya...

Bukan lagi dalam mimpi....

MasyaAllah....

Salam,...

Alhamdulilllah, hrp semuanya berjalan lancar...Inshaallah...

Saat aku mencoretkan tulisan ini, hatiku sgt berapi dan membara....Sebenarnya, kejadian ini berlaku semalam...tapi hatiku sakit sgt dan membuatkan aku terkenangkan kejadian ni smpai sekarang...

Alkisahnya mcm ni, smalam, kitorang berempat menuju ke Bangsar...kitorang ni adalah satu grup dalam kumpulan Applied Study...menuju ke Bangsar pun sebab ade hal berkaitan assignment, adalah materials yg perlu dicari...Usai je hal-hal di sebuah syarikat yang agak terkemuka, kitorang mula bergerak utk pulang ke tempat asal kejadian...Tapi akibat perjalanan yang melalui kawasan Bandar Sunway, lalu terdapatnya sebuah bangunan yang berdiri megah seolah-olah melambai kitorang, kitorang pon dengan rela hatinya menyinggah ke Sunway Pyramid..Niat di hati nak singgah kejap je kunun2nye....

Selesai memarkir kereta kt kwsn lapang, bknnya dlm Pyramid tu, kitorg pun saling berjalan menuju ke entrance Pyramid tu...Dalam perjalanan tu, aku ternampak seorang mamat India ni...Aku tak kisah dgn mamat ni pun walopun warna kulitnye lebih kelam dari aku...Tapi apa yg menyakitkan hatiku, dia benar2 telah menyentuh sensitiviti keagamaan dlm masyarakat kita....Di lehernya, terpampang tatu kalimah Allah berwarna hitam dan tulisannya di"bold"kan....Dia yang perasan aku asyik mengusha leher dia, berjalan dlm keadaan bangga dan kepalanya seolah-olah didongakkan supaya aku lebih clear lg...Rupanya bukan aku sorang je yg perasan benda itu, sahabat2ku juga.....Mashaallah, napelaa dia nak buat mcm tu.....Apakah masalah dia yang sebenarnya????

Monday, January 24, 2011

Ikhlas Untuk Awak

Assalamualaikum wbt.

Dear awak,

Ikhlas adalah suatu perasaan yang tiada sesiapapun boleh merasai kehadirannya…Hanya Allah SWT sahaja bisa tahu ikhlasnya seseorang dengan apa yang dilakukannya…Awak, keihklasan saya ini juga hanya Allah sahaja yang mengetahui…saya juga tak dapat memahaminya…Apa yang saya tahu, saya perlukan awak dalam hidup saya… 

Awak, saya benar-benar dah berubah…saya menyesali setiap butir kesalahan yang pernah saya lakukan pada awak, tiada seorang pun dapat faham apa yang saya rasakan ni…Mungkin Dia sahaja yang mengerti…

Awak, dalam setiap doa saya, saya berharap semoga dipertemukan dengan seseorang yang seperti awak lagi…Walaupun saya x mention nama awak didalam doa saya, tapi jauh di dalam hati, saya mengharapkan awak yang akhirnya menjadi milik saya…Saya x berani menaruh harapan, takut nanti saya kecewa… Awak x pernah kecewakan saya, awak… Tapi andainya ia terjadi, apalah yang patut saya buat…

Awak, kalaulah saya ada peluang utk terangkan pada awak, yang saya bukan lagi saya yang dulu…Kalaulah saya ada peluang utk bgtau awak bahwa saya benar2 mengharapkan hubungan kita yang dulu…Saya mendoakannya setiap waktu, awak…Awak, saya mohon, jangan tinggalkan saya lagi… saya mohon, capai semula tangan saya ni…Apa lagi yg mesti saya buat…Awak adalah perkara terbaik yang pernah terjadi dalam hidup saya, hadirlah semula awak…untuk yang terakhir kalinya!

video

Tuesday, January 18, 2011

Mak oh mak...

Minggu ni, asyik teringat je kat mak...taktau nape...actually, last week lg Cik K dah plan nak balik kampung...Akan tetapi, classmates beriya-iya mengajak Cik K pergi bercuti sesama kami...Macam laa Cik K ni org penting kat dlm class tu kan...kuikuikui....pastu, oleh kerana mereka kawan-kawan yang Cik K sayangi bersungguh-sungguh memujuk hati Cik K ni, Cik K pon dengan rela hati membatalkan niat untuk balik kampung tu...Cik K kiv dulu niat tu ke raya cina nanti...

Errr...uols tau x Cik n kawan-kawan gi mane???best oooo...kitorang gi Genting...huhuhu...Tambang bas pergi balik+cable car naik turun+outdoor game=RM47 je uols....3 in 1 pakej...save sangat2...kitorg main semua2 outdoor game yg ada....first game, Cik K dah nangis2 dah...mak aiii gayatnya....pastu game2 extreme semua Cik K dah boleh main okay!!!!!Memang salute laah Cik K pada diri seniri....ni haa ada sket gmba buktinye


Okay, now let's go back to the entry ni...anyway, Cik K sgt2 rindukan mak..Mak Cik K sporting habis, She's just a wonderful mother in the world...I bet every mother pon sama kan...Nak dijadikan cerita, mak Cik K selalu nyanyikan lagu Dan Bila Esok dendangan band Sofaz dkt Cik K..Mak sangat suka lagu ni, asal dengar je lagu ni, beliau dedicated kan buat Cik K..Katanya lagu ni sesuai bangat dgn situasi Cik K dan En.L....hurmmm...mak oh mak....Nak dijadikan cerita....satu hari, mak Cik K tgh sibuk iron baju kat dlm bilik, sambil dgr2 radio Hot Fm...Cik K pulak tgh sedap melentang tgk tv kt ruang tamu ...tetiba.."Akak...oo akak...mai sini sat", mak panggil Cik K dalam kalut...Cik K yang tengah terkejut terpinga-pinga pon bingkas bangun laa, dlm hati, pasaipa pulak dah mak ni...apa kena agaknya dgn mak ni..."Haa awat mak?Pasaipa?"...rupan-rupanya, tau x pasaipa???..."Akak, lagu ni mak tuju kat akak dgn En.L...Sesuai sangat, mak suka lagu ni,".....Ya Allah, makkkkkkk........

Satu lagi, masa tu Cik K tgh jalan2 dgn mak dkt mall...lepas tu, mak Cik K nak singgah jap kat pameran buku-buku agama kat situ...tetiba ja mak separuh menjerit dekat Cik K disebabkan oleh jarak Cik K dgn beliau time tu agak jauh 10kaki..."Akak, buku tuuuu untuk akak, beli laaa,".....Sambil mulut mak muncung menunjuk ke arah buku tuuu...Cik K pun tgk laa tajuk buku tu...Uols tau x tajuk apa????
"Jangan Bersedih Lagi"
:'(

Mak Ohh Mak....
Macammana pun Mak, akak tetap sayang Mak!!!!

Niii diaa mai dah

Hai suma...apahabaq??last entry Cik K janji nak tunjuk kan baju yg Cik K syg sgt tu kan...haa, tadi baru je Cik K pakai pi class...ngeh3.....actually , ni baju raya Cik K sebenaqnya....Kain ni Cik K beli kt Jalan tar je...sepasang murah sgt, tp hantar tailor harga upah dia 4 kali ganda harga kain...Mak aiiihhh...Tailor Cik K nama dia Ah Hiang...mmg mahal jgk laa, tp Cik K sgt2 berpuas hati dgn jahitan Aunty Ah Hiang ni....lagipun bukan selalu Cik K nk beli2 kain ni kan..maklumlaa, bajet student....hehehehe....




haa...design baju hijau laut ni yg paling cik K suka noo...relax ja, santai gitu
(p/s: Cuba lihat gambar kat belakang tu, gambar sape laa agaknya ek???)

Monday, January 17, 2011

Assalamualaikum & Salam Sejahtera





Hiiiii, Hello, Sawadikkap, bonjour....Nandre..nandre???Nandre tu trima kaseh...sesuai ke nak letak sbg pembuka bicara???huhhh...sesuai laa kot....trima kasih pada yg sudi view post Cik K yang pertama ni...Cik K sebenarnya berasa terpanggil nak menulis blog ni...Sebabnya roommate-roommate Cik K aktif sekali meng'update' blog depa...So Cik K rasa mcm dah berjangkit sekali bila tengok semuanya asek mengadap lappy memasing sambil menaip-naip idea yang sedang membuak-buak minta dicurahkan keluar dari minda dan otak mereka tu...Cik K sememangnya suka menulis, suka jugak berkarya...tapi bukanlah jenis yang kreatif sangat...Cik K pun x la pandai sangat pasal IT ni...kebanyakan karya-karya Cik K semuanya berdasarkan hand-writing dan tersimpan kemas di dalam buku-buku Cik K...tapi x syok laa kan kalau asyik Cik K je yang ulang-ulang baca...ahhaha....


Okeh...jumm patah balik ke nama blog ni....Jemput-jemput Cinta???Apa tuuuu???Hahaha...Cik K pun taktau nak letak nama pe actually, so tibe-tibe dalam tido blh pulak dapat idea nama ni...kalau uols nak tau, idea-idea Cik K mmg selalunya mai dalam tidoq...Mcm haritu, ada sekali, Cik K ada beli kain pasang...ada 2 psg kot, terbiar je lama gile lah...Sbb Cik K taktau nak buat baju apa....nak buat baju kurung, mcm bosan je, dh byk sgt...kurung moden???lagi laaa x sesuai ngn taste Cik K...last2 Cik K tgh tido lantas termimpi satu design yang mmg org tak pnh buat, ...apa lg, esoknya cpt2 laa Cik K draft kan design tu takut telupa plak nanti...Huhhhh...pas tu trus hanta  tailor, bila dah siap...fuhhhhhh....mmg mengancam habes laa baju tuu...design dia mmg meletop, flexible plk tu kalau nak pakai gi mane2 majlis pun...(masuk bakul laa pulak kan)....tkpe2, nnt Cik K post gmba ye for the next entry..at the momen camera Cik K xde bateri...heheh sowie k....


Ok2, back to the topic okeh,...dah jauh btol terlanjur ni....Uols for sure tau kan jemput-jemput pisang???sedappnye....rasanya manis2 gituu....Cik K pon dah kecur air liur bila tebayangkan jemput-jemput pisang air tangan mak CIk K...nyumm3....Semanisnya jemput-jemput pisang, begitulah jugak semanisnye cinta kan...uols pun mesti dah pernah experience suma tu kan...Tapi x semuanya jemput-jemput tu manis...Kadang2 ade gak jemput2 yang ade biji pisang , bile temakan terus terasa kelat dan pahit...begitu jugak dalam kehidupan kan...sama la mcm Cik K, in deed, everyone pun facing benda yang sama Cik K rasa...Jadi, eloklah kan kalau kita semua berkongsi-kongsi pengalaman, apa jua pengalaman hidup ke, cerita cinta ke, kisah kengkawan uols ke....mesti best kannn?????


ni haa, Cik K dah termakan separuh...meh la join skaki